Co se událo v červenci?....

Po celou dobu letních prázdnin je naše Denní centrum svým klientům k dispozici. Vítání léta, tak zněl název akce, kterou jsme zahájili období dovolených. Jinak se v tomto čase ve svém programu víc zaměřujeme na venkovní aktivity, které poslouží k rozvoji znalostí a dovedností klientů podle jejich zájmů.

Oceněný M. Navrátil: Dali jsme charitativní rozměr zapomenutému lidovému zvyku

Marek Navrátil přebírá ocenění. Foto: Pavel Langer, Člověk a víra

Celých 19 let. Tak dlouho stojí v čele Tříkrálové sbírky – největší charitativní veřejné sbírky v ČR Marek Navrátil, koordinátor sbírky a ředitel Charity Konice.  Začátkem července jej za jeho dlouholetý přínos potřebným ocenila Česká biskupská konference. Pamětní medaili obdržel při Večeru lidí dobré vůle na Velehradě.

Kontejner pro Haiti v novém video spotu

Kontejner pro Haiti červen - 30. září 2017

Látky, šicí stroje, míče, koloběžky, lopaty, berle, obvazy, židličky, moskytiéry, knížky… Až 14 tun toho všeho spolkne kontejner Arcidiecézní charity Olomouc. Ta jej spolu s českými dárci plní potřebnými věcmi, které vyšle letos na podzim do Karibiku. Cílem je těžce zkoušená země – Haiti.

Sbírku přibližuje zbrusu nový video spot – Kontejner pro Haiti

A ještě více o sbírce se dočtete na www.haiti.cz

Stoletá Lada zamíří pomáhat na Haiti. Ušijí na ní školní uniformy

Na stoleté Ladě se bude opět šít

Říkejme jí Lada. I přes vysoký věk je velmi zachovalá a může ještě spoustu dalších let pomáhat… Asi 100 let starý šicí šlapací stroj poputuje na podzim v kontejneru s dalšími potřebnými věcmi na Haiti. Arcidiecézní charitě Olomouc jej věnoval dárce ze Zábřehu. DĚKUJEME. Přečtěte si příběh šicího stroje...

Domácí hospicová péče funguje spolehlivě už přes 20 let a není třeba za ni připlácet

V posledních dnech se v tisku i na internetu (např. aktuálně.cz, Hospodářské noviny) dočítá česká veřejnost o špatně nastavených podmínkách financování hospicové péče poskytované v domácím prostředí a o nemožnosti doprovázet umírajícího pacienta více než 30 dní. „Rádi bychom uvedli věci na pravou míru. Domácí hospicová péče je poskytovaná už přes 20 let, a to Charitou Česká republika. Navíc je hrazena z veřejného zdravotního pojištění a žádné časové lhůty ji neomezují,“ vysvětluje Ludmila Kučerová, koordinátorka zdravotních aktivit Charity ČR.

Zúčastnili jsme se X. ročníku Festivalu dračích lodí v Hranicích

Pracovníci Charity Hranice se po dvou letech opět zúčastnili závodu v dračích lodích, kde získali v kategorii Firemní posádka - malá loď 1. místo!

Povodňový zpravodaj 20 let poté přitahuje spoustu čtenářů

Olomouc - „Přišli jsme si pro povodňový zpravodaj. A nedáte mi ještě další výtisk, pro sousedku – víte?“ Paní děkuje a ukládá oba výtisky do tašky. Vyprovázíme ji do dvora a tam už čeká další čtenář. Dveře od Arcidiecézní charity Olomouc se od pondělního rána netrhly. V ten den odpoledne totiž měli do ulic Olomouce vyrazit kameloti a rozdávat kolemjdoucím speciál 20 let poté, který obsahuje články a fotografie vydávané v prvních dnech záplav roku 1997. Charita tímto způsobem připomněla záplavy na Moravě – katastrofu, jakou Česká republika dosud nepamatuje.

Povodně - 20 let poté. Charita vyšle do ulic kameloty.

Červenec 1997 Troubky. Foto: Jiří Kopáč

Dne 10. července 1997, Olomouc je zaplavená. Ve většině částech města nejde proud, nefungují telefony, jsou zastaveny dodávky plynu a někde i vody. Lidem uvězněným v panelácích a na sídlištích chybí kromě potravin a pitné vody také jakékoliv informace. Místní tisk nevychází. „Povodňový zpravodaj“ vymyslí na Charitě v půl čtvrté ráno. Kolem sedmé mají zajištěnou nezatopenou tiskárnu a v podvečer rozvážejí autem i na loďkách prvních 5000 výtisků zpravodaje. Stejné zprávy i snímky si Olomoučtí pročtou a prohlédnou i v pondělí 20 let poté - 10. července 2017. V ulicích města jim povodňový speciál rozdají kameloti.

Zajímavosti z návštěvy kasáren

V uplynulých dnech jsme navštívili místní kasárny u příležitosti akce Hry bez hranic.

Setkání v Meditační zahradě

Ve čtvrtek 8. června se v odpoledních hodinách mezi záhony vonících bylinek a pestrobarevných květin Meditační zahrady v našem městě uskutečnila akce Charity Hranice, konkrétně její lipenské pobočky. Jsme velmi rádi, že naše pozvání k přátelskému setkání přijali nejen naši klienti, ale i další příznivci naší organizace, velký počet místních občanů a v neposlední řadě i zástupci farnosti a města Lipník nad Bečvou.