Pouť klientů Charity Hranice do Dřevěného městečka

Klienti terénních služeb Charity Hranice společně s těmi, kteří o ně pečují – rodinnými příslušníky, přáteli, nebo se svými pečovatelkami či osobními asistentkami se v úterý 30. května vydali na pouť tentokrát do Rožnova pod Radhoštěm.

Dopravní prostředek, který umožnil společné putování, byl zvolen s ohledem na zdravotní stav klientů – někteří jeli osobními auty, většina společně autobusem. K pohybu na místě samém využili naši klienti 8 vozíčků a 3 chodítka. Pozvání na pouť také přijaly naše dobrovolnice z Charitního šatníku v Hranicích a volná místa v autobuse obsadili farníci z Hranic a Lipníka nad Bečvou. Naše pozvání ke společnému putování autobusem přijal také otec Radomír Šidleja z Drahotuš.

Krásný slunečný den ve městě v údolí Rožnovské Bečvy na úpatí památné hory Radhošť jsme prožili v srdci známého skanzenu v Dřevěném městečku. V jeho areálu jsme si důkladně prohlédli kostel svaté Anny s přilehlým Valašským Slavínem, Billův měšťanský dům, rožnovskou radnici, fojtství z Velkých Karlovic, špalkové úly, palírnu a v sýpce jsme shlédli interaktivní expozici „Jak stavěli naši předkové“, která ukazuje řemeslný důvtip předchozích generací při stavbě domů i hospodářských objektů. Většina poutníků přivítala možnost se duchovně občerstvit a prožít společně mši svatou v dřevěném kostelíčku svaté Anny, kterou sloužil otec Radek. Připomněl nám svátek svaté Zdislavy, důležitost rodiny pro každého z nás i radost z toho, že máme komu odpouštět a za koho se modlit. Zasloužený odpočinek i možnost občerstvení znaveného těla poutníkům poskytlo venkovní posezení v hospodě Na posledním groši.

Poutníci z hranicka i lipenska vyjadřovali při rozvozu do svých domovů spokojenost, i když únava byla znát.

Akce proběhla za podpory Města Hranice. Velký dík patří otci Radomíru Šidlejovi z Drahotuš, který nám věnoval svůj čas a rozdával kolem sebe dobrou náladu.