Tříkrálové koledování v Lipníku nad Bečvou
28. ledna 2019 Články

Tříkrálové koledování v Lipníku nad Bečvou

Tříkrálová sbírka 2019 nejen v Lipníku nad Bečvou skončila. Už vím, že úspěšně, a mám radost. Vnitřní, tichou radost, že se povedla.

 

 

Až zase na počátku dalšího nového roku budete moci v ulicích slyšet  z úst malých i větších koledníčků „My tři králové jdeme k vám …“ a na dveřích či vratech zahlédnout křídový nápis K+M+B…..

Se svými dětmi jsem se zapojila podruhé. Letos nejen jako máma, ale také jako učitelka místního gymnázia, jehož studenti se také do sbírky významně zapojili.

Co se nemění, je příprava na akci – několik měsíců náročné práce a starostí. Co se mění, je štědrost a ochota dárců, lepší informovanost a s ní i důvěra těch, které žádáme o příspěvek.

Za sebe a své děti můžu říct, že poprvé jsme do toho šli trochu ze zvědavosti. Letos už jsme to brali jako tradici, a tak jsme 5. ledna dopoledne vyrazili. Děti se pokaždé moc těšily. Na kostýmy, koruny na hlavách, na zpívání ... A také na poznávání lidí. Někteří přispějí, i když moc nemají, a ještě přidají sladkost nebo ovoce. Někteří zpívají spolu s námi, mají slzy v očích a dají „papírovou.“ Někdy se ale stane, že jsou koledníčci odmítnuti různým způsobem – dohadování za dveřmi, jestli otevřít, nebo radši ne, vykázání koledníčků, i když dotyční mohou říct, že nepřispějí. Někteří studují detailně průkazku doprovodu a ptají se, na co je sbírka určená. Výjimkou bohužel není ani hrubost. A i když jsme každý jiný, je nám to moc líto, přestože koledníčci vědí, že se to může stát. Přesto jdou dál a chtějí rozdávat radost a požehnání. Třeba i v hromadách těžkého, rozbředlého sněhu jako letos.

Ze svých dětí i dobrovolníků z našeho gymnázia mám velkou radost. Pochopili totiž, že Tříkrálová sbírka má důležitý smysl pro všechny zapojené. A jednou možná i pro ty, kteří ještě nepochopili, že pomáhá, že pomáháme.

Velké a upřímné poděkování všem koledníčkům, jejich doprovodům a hlavní organizátorce Tříkrálové sbírky v Lipníku nad Bečvou paní Pavlíně Trpákové.

Andrea Sobotková

Lipník nad Bečvou