Jak se vydařil Týden s Charitou Hranice?

Poslední zářijový týden jste mohli prožít Týden s Charitou Hranice, který má již tradičně na programu mše svaté v Hranicích i Lipníku nad Bečvou, pouť seniorů na Svatý Hostýn a od loňského roku také promítání v Zámeckém klubu.

K velmi zajímavým okamžikům patřilo setkání s lipenským rodákem Jonášem Vackem režisérem a scénáristou dokumentárního seriálu Církev za oponou v Zámeckém klubu v Hranicích. Tento seriál dokumentů získal uznání poroty za originální přístup k evangelizaci na letošním Festivalu dobrých zpráv. Režisér Jonáš Vacek se snaží tímto dokumentem bojovat s předsudky a ukazuje církev jako otevřené společenství lidí, které má, co nabídnout. Vždy mezi promítnutím jednotlivých dílů dokumentárního seriálu s názvy Křesťanské hodnoty, Život kněze, Celibát a Předmanželský sex následovala diskuze publika s režisérem dokumentu.

Všechny velmi zaujala osoba moderátora dokumentu herce Ondřeje Dvořáka, který se v prvním díle označil za věřícího ateistu, pro kterého je církevní prostředí cizí. Rozhovory s protagonisty seriálu vedl se zvídavostí, respektem a obrovskou otevřeností. Zajímavé bylo povídání režiséra dokumentu Jonáše Vacka o tom, jak probíhá hledání témat jednotlivých dílů, jak oslovují jednotlivé protagonisty, jak dlouho trvá natočení jednoho dílu a jak je to s financováním natáčení.

Ke společnému čtvrtečnímu putování na Svatý Hostýn přijali pozvání klienti Osobní asistence a Charitní pečovatelské služby v doprovodu svých asistentek a pečovatelek, dobrovolnice z Charitního šatníku a hraničtí farníci. Společná cesta autobusem za zpěvu mariánských písní rychle utekla, při mši svaté se ti, kteří dorazili autobusem, setkali s těmi, kteří připutovali auty a připomněli si památku svatého Vincence z Paula patrona charitního díla. Po polední modlitbě Anděl Páně se poutníci přesunuli do salonku restaurace u Sanitráků, kde se jednotliví účastníci poutě blíže seznámili a popovídali si při společném stolování. Po svátostném požehnání opouštěli spokojení poutníci prosluněný Svatý Hostýn.