Akce Vánoční balíček pro děti na Ukrajině
1. listopadu 2022 Články

Akce Vánoční balíček pro děti na Ukrajině

Arcidiecézní charita Olomouc má na Ukrajině pro letošní rok předem vyhledaných 370 dětí ze sociálně slabých rodin, dětských domovů, nebo dětí, které jsou nemocné či trpí nějakým druhem postižení. Nyní hledáme dárce, kteří jsou ochotni připravit pro tyto děti vánoční balíček plný překvapení. Databázi, ve které je možné si dítě do 23. listopadu rezervovat najdete na adrese www.darek.charitaproukrajinu.cz

O každém dítěti, zařazeném do projektu Vánoční balíček, má Arcidiecézní charita předem zjištěné informace jako jméno a příjmení, věk, výšku, velikosti oblečení a jeho osobní vánoční přání. Tyto informace pak Charita prostřednictvím webu www.darek.charitaproukrajinu.cz nabízí zájemcům o zapojení se do projektu. Dárce na základě údajů o dítěti připraví balíček o maximální hodnotě 2 000 Kč, který může předat na nejbližší Charitě, která zajistí přepravu balíčků na Arcidiecézní charitě. Následně dárky poputují na Ukrajinu, kde vánoční svátky vrcholí 6. a 7. ledna.

Vzhledem k věku, pohlaví a přáním dětí většinou balíček obsahuje různé hračky, oblečení a obuv (domácí i zimní, ale v cenovém limitu), různé školní a výtvarné pomůcky. Vždy by se mělo jednat o nové nepoužité věci. Každý balíček je přímo dárcem zabalen do vánočního papíru a opatřen jménem a příjmením vybraného a přiděleného dítěte, také místem odkud dítě pochází a také seznamem věcí. Balíček nesmí obsahovat žádné potraviny, a to ani sladkosti.

Balíček je třeba dopravit nejpozději do 23. listopadu na některou z místních Charit zapojených do projektu. Seznam Charit je k dispozici na webu. Vánoční balíček pro Ukrajinu je jednorázové osobní obdarování, ze kterého nevyplývá žádný dlouhodobý závazek ani pro jednu ze stran. Dárcem vánočního balíčku může být kdokoliv: jednotlivec, rodina, skupina přátel, společenství, místní Charita či jiná organizace.

Plakat

Ing. Bc. Radmila Andrýsková

pastorační asistentka, koordinátor Tříkrálové sbírky
Tel.: 733 755 881 E-mail: ~8quRW5fZkLC1~l7VX~r8ZdaY.kmYZhaa8kmb