Lidem s mentálním postižením pomáháme získat manuální zručnost
30. září 2021 Rurika B

Lidem s mentálním postižením pomáháme získat manuální zručnost

Co je pro zdravého člověka snadný úkol (např. stravování, hygiena, oblékání nebo třeba nakupování), je pro lidi s mentálním nebo kombinovaným postižením mnohdy velmi obtížné. Aby danou činnost zvládli, potřebují ji neustále opakovat a tím si získat potřebné návyky. V Denním centru Archa se těmto lidem dlouhodobě a intenzivně věnujeme. Prostřednictvím výchovně vzdělávacích a rehabilitačních činností jim pomáháme k získání a osvojení schopností a dovedností, které v životě potřebují.

V letošním roce můžeme díky finanční podpoře Moneta Money Bank realizovat projekt, v němž se prolínají a vzájemně doplňují výtvarné a hudební činnosti. Naši klienti mají možnost více se seznámit a naučit se pracovat s barvami, hlínou, papírem nebo textiliemi a používat netradiční výtvarné techniky (např. enkaustiku, malování na hedvábí a textil, výrobu svíček nebo pískování) nebo si vyrobit jednoduché hudební nástroje a zahrát si na ně. Při těchto činnostech, kdy využíváme prvků ergoterapie, arteterapie a muzikoterapie, dochází k rozvoji osobnosti našich klientů, osvojení jemné i hrubé motoriky, získávání pracovních návyků a soustředěnosti. Zároveň mají klienti možnost osvojit si nové techniky uměleckého projevu, čímž systematicky podpoří svůj emoční vývoj, osobní sebevyjádření a posílí své sebevědomí.

Dříve se nám dařilo uvedené aktivity zařazovat do našeho programu spíše nahodile. Díky tomuto projektu se podařilo dát zmíněným činnostem systematickou strukturu, usadit je do jednotného rámce a především je začlenit do hlavního programu našeho Denního centra jako jeho stálou a pravidelnou součást. Zároveň dochází k naplnění primárního cíle projektu, a to k intenzivnějšímu rozvoji schopností a dovedností jednotlivých klientů a následně i k jejich lepšímu zapojení do společnosti.

foto grant MMB (1)    foto grant MMB (5)    foto grant MMB (6)

za finanční podporu děkujeme

logo_moneta_money_bank